Gå direkt till innehållet

SVT:s vallokalundersökning EUP-valet 2019

Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från 9256 väljare vid 100 vallokaler och 50 förtida röstningslokaler. Resultaten är vägda för valresultatet 2014 och för valnattsresultatet 2019.

SVT/VALU är en återkommande vallokalsundersökning vid riksdagsval, EU-parlamentsval och folkomröstningar. SVT har genomfört liknande undersökningar i snart 30 år. Vi vet att materialet intresserar såväl allmänheten som andra medier, olika organisationer och partier.

Detta är vår 16:e undersökning i samband med ett val. Delar av materialet presenteras under valkvällen i SVTs valvaka, på svt.se och Text-TV med kommentarer och analyser. Vi följer också upp undersökningen i våra nyhets- och samhällsprogram efter valet.

Den första undersökningen genomfördes redan 1991 och det är nu möjligt att studera hur väljarnas preferenser och beteende har förändrats över lång tid.

Vi erbjuder här stora delar av materialet till alla som vill fördjupa sig i väljarnas agerande på valdagen den 26 maj 2019!

Anne Lagercrantz 
Divisionschef SVT Nyheter