Gå direkt till innehållet

Mathias Engstrand slutar på SVT

Mathias Engstrand, som leder arbetet med att ta fram en strategi för SVT Sport, slutar 1 juli efter många år i företaget.

Mathias Engstrand
Foto: Carl-Johan Söder

- Jag respekterar och beklagar Mathias beslut. Hans erfarenhet och osvikliga känsla för vad som blir bra tv har varit ovärderlig för mig under mitt första år som programdirektör. Jag önskar all lycka framåt med den där tydliga känslan av att våra vägar kommer att korsas igen, säger Jan Helin.

Mathias Engstrand började på SVT med att svara i telefonen i sportens reception på 90-talet. Sedan dess har han haft flera olika roller, bland annat som reporter, programledare, redaktör, exekutiv producent för de stora sportevenemangen, nöjeschef och som beställare för underhållning och sport. 

 - Åren på SVT har gjort mig rik på olika erfarenheter, jag skulle kunna räkna upp hur många som helst. Men det som har varit extra roligt den senaste tiden är att ha varit med och gjort Skavlan, Mästarnas Mästare, Morran och Tobias, ta tillbaka Ishockey-VM och Allt för Sverige som vi ju fick en Emmy för. Och självklart är jag också enormt stolt över två eurovisions på hemmaplan. 

Sedan i höstas leder Mathias arbetet med att ta fram en ny långsiktig strategi för SVT Sport. Arbetet är nu i slutskedet och strategin ska presenteras inom kort. Mathias lämnar SVT den 1 juli och fram till dess kommer han att stötta Jan Helin i utbudsprocessen. 

 - Var sak har sin tid. Efter fantastiska och variationsrika år på SVT vill jag nu utmana mina kunskaper på annat håll, i andra sammanhang. Efter att precis ha tagit en digital managementexamen i London ser jag flera olika valmöjligheter framöver. Men först vill jag ta ett steg tillbaka och fundera på vilket som ska bli mitt nästa steg.